Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Meleg Férfiak

Flashmob leszbikus versekkel

Flashmob leszbikus versekkel

Költészetnapi flashmob leszbikus versekkel

A költészetnap előestéjén a Labrisz és az LGBTK közös flashmobot szervezett, melynek során a körúti villamosmegállókat leszbikus témájú versekkel tettük attraktívabbá. Néhány várakozó utast is sikerült bevonni a versolvasásba. dsc01497.JPG

A (lemosható ragasztóval!) kiragasztott versek szerzői között volt Takács Zsuzsa, Mesterházi Mónika, Gordon Agáta, Lovas Nagy Anna, Aletta Vid, Szabó Judit, Seregély Ágnes, Ferencz Mónika, Török Panka, Gulisio Tímea, valamint fordításban Szapphó, Carol Ann Duffy és Elena Georgiou.

Az már városunk kulturális intoleranciáját jelzi, hogy másnapra (néhány megállót leszámítva) a verseket eltávolították.

Aki épp nem villamosozott a 6-os vonalán április 10-én este vagy 11-én korareggel, elolvashatja őket itt: https://labrisz.hu/irodalmi_rovat/kolteszetnapi_versek

Az estén Takács Mária, Ribárszki Viki és Fülöp Éva kamerázott, a videót Viki rakta össze. 

Flashmob leszbikus versekkel Tovább
Homoszexuális propaganda az iskolákban?

Homoszexuális propaganda az iskolákban?

A Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület nyilatkozata

"Tiltsák ki a homoszexuális propagandát a magyar oktatási intézményekből"- jelmondattal akarja kitiltani a Mi Hazánk Mozgalom a szerintük homoszexuális propagandának tartott, civilek szervezte iskolai felvilágosító programokat.

A Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület közös nyilatkozatban reagált:

"A Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion egyesület válasza a Mi Hazánk Mozgalom által, az ún. „iskolai melegpropaganda” ellen benyújtott határozati javaslatra, amely a Melegség és Megismerés iskolai program ellehetetlenítését célozza.

Meggyőződésünk szerint a politikai pártoknak nincs semmi keresnivalójuk a közhasznú civil szervezetek tevékenysége tartalmának szabályozásában és a pedagógusok döntéshozatalában arról, hogy milyen tantervek által előírt tartalmakat hogyan visznek be az óráikra, illetve milyen tájékoztató programokat hívnak meg tanterven kívüli, de iskolai programjukban szereplő eseményekre az iskolájukba.

2013_02_27-ady-gimi-mm-civil-kurazsi-6-mvfb.jpg

Téves Dúró Dóra azon állítása, miszerint tudományos vita van arról, hogy a homoszexuálitás betegség-e vagy sem. A Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvéből (DSM) a homoszexualitást 1973-ban vették ki. A WHO pedig 1990-ben törölte a homoszexualitás BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kódját. Dúró Dóra homályosan hivatkozik meg nem nevezett genetikai kutatásokra, amelyek elismerik a társadalmi és nevelési hatások jelentőségét az ember életében. Ezen társadalmi és nevelési hatások vizsgálata a szociológia, a pszichológia, a neveléstudomány és ezek társtudományainak feladata, ezért javasoljuk Dúró Dórának, hogy ha a kérdéssel szakpolitikusként szeretne foglalkozni, mélyedjen el ezen tudományos eredmények megismerésében. Emellett javasolnánk, hogy a demográfiai kérdésekkel foglaló mérvadó szakirodalommal is foglalkozzon behatóbban, hogy megismerje a népességfogyás valódi okait és megoldási lehetőségeit, amelyeknek semmi közük nincs a homoszexuaálitáshoz. Enélkül  véleményünk szerint egy országgyűlési képviselő nem alkalmas arra, hogy a homoszexualitás kérdéséről döntéshozó pozícióját kihasználva rendelkezzen.

Dúró Dóra állításával ellentétben, miszerint „az utóbbi időkben” programunk „bejelentkezett” volna iskolákba, a Melegség és Megismerés iskolai program a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület 2000 óta működő programja, amelyet iskolák hívnak meg. A program célja a melegségről és az LMBT emberekről szóló tévhitek és előítéletek oszlatása, valamint annak elősegítése, hogy az iskola befogadó hellyé váljon, ahol az LMBT diákok megkülönböztetés, kirekesztés és bántalmazás nélkül tudják végigvinni tanulmányaikat. A program szakmai vezetői rendelkeznek a szükséges tudással, kompetenciákkal, készségekkel és gyakorlattal, mind a pedagógia, mind a melegséggel kapcsolatos kérdések megvitatása terén. A program foglalkozásvezetői szakmai képzésen és továbbképzéseken vesznek részt, és rendszeres visszajelzést kapnak munkájukról a foglalkozásvezető társaiktól, a program vezetőitől, és a foglalkozáson résztvevő diákoktól és tanároktól. Amennyiben a programot meghívó iskolák a program képviselőit tartják a legalkalmasabbnak a téma megvitatására, semmi szükség arra, hogy a témához nem értő, azzal nem foglalkozó politikusok határozzák meg, hogy a programot meghívhatják-e tanárok iskolákba vagy sem.

2013_11_24-mm-trening-66b.jpg

A Melegség és Megismerés iskolai projekt óratartói (2013.)

Bárki számára, aki ismeri a programot, illetve meghívta már iskolába, nyilvánvaló, hogy a foglalkozásoknak semmi köze a propagandához. Dúró Dóra nyilvánvalóan egyáltalán nem ismeri a programot, nem vett részt iskolai foglalkozásokon, nem kereste meg a program vezetőit, hogy tájékozódjon. Mi sem tartjuk helyesnek az iskolai propagandát, például különösen károsnak gondoljuk a jelenleg használatos kerettantervekben megjelenő abortusz-ellenes és család-propagandát, amely – propaganda-jellegéből és politikai céljaiból kifolyólag – nem reflektál a valós társadalmi viszonyokra: Nem veszi figyelembe a társadalmat alkotó nők és férfiak, valamint családok sokféleségét, hagyományos és egyenlőtlen szerepeket jelöl ki a nemeknek, és a létét sem ismeri el a szexuális irányultságukban vagy nemi identitásukban e propaganda által rendkívül szűkre szabott normáktól eltérő egyéneknek és csoportoknak.

Dúró Dóra e határozati javaslat benyújtásával egyidőben zászlajára tűzte az iskolai erőszak megfékezését. Törekvését maximálisan támogatjuk, viszont felhívnánk a figyelmét, hogy az iskolai erőszak eseteinek egy jelentős része nemi illetve szexuális alapú, és többek között meleg vagy annak vélt diákok ellen irányul. Javasoljuk tanulmányozni a Háttér Társaság friss kutatását a témában (http://hatter.hu/kiadvanyaink/tamogato-baratok-tehetetlen-intezmenyek-az-lmbtqi-diakok-iskolai-tapasztalatai). A Melegség és Megismerés program segítséget nyújthat olyan befogadó iskolai környezet kialakításában, amelyben a homofób erőszak nem elfogadott. Ezért inkább programunk támogatását várnánk egy olyan politikustól, aki az iskolai erőszak ellen kíván fellépni.

Végül szeretnénk külön köszönetet mondani Budaházi Eddának, aki már többször is népszerűsítette legújabb kiadványunkat. Ez egy kézikönyv tanároknak, amely segítséget nyújthat az iskolában tipikusan felmerülő melegséggel kapcsolatos kérdések, konfliktusok, dilemmák kezelésében, olyan esetekben is, amikor a Melegség és Megismerés programot nem hívják meg az adott iskolába. Reméljük, Budaházi asszony a továbbiakban is népszerűsíteni fogja a kézikönyvet, mindössze annyit szeretnénk kérni, hogy a megfelelő hivatkozással tegye ezt. A könyv címe: Még mindig tabu? LMBT személyek az iskolában. Szerzői: Kövesi Györgyi és Rédai Dorottya. Kiadta a Labrisz Leszbikus Egyesület, 2018-ban. http://melegsegesmegismeres.hu/tanaroknak

A sokféleség és az elfogadás európai alapértékek. Reméljük, különösen az európa parlamenti választások előtt, hogy az országgyűlés az európai értékeket szem előtt tartva fogja kezelni a témát, és nem fog olyan törvényjavaslatot létrehozni és elfogadni, amelynek hosszútávú eredménye várhatóan az iskolai erőszak további növekedése, a fiatal generációk szociális készségeinek beszűkülése és a társadalmi megosztottság további növelése lenne.

Sajtókapcsolat: sajto@labrisz.hu"

Homoszexuális propaganda az iskolákban? Tovább
Montserrat Caballét a meleg férfiak is gyászolják

Montserrat Caballét a meleg férfiak is gyászolják

Miss Mandarin (Tölgyesy Zoltán), a hazai meleg világ egyik legismertebb transzvesztitája Barcelona című előadásukkal emlékezik az elhunyt Montserrat Caballéra.

Ahogy facebook bejegyzésében írja:

caballe.jpg

 

A Csodálatos Mandarinok egyik legsikeresebb száma volt a Barcelona, Freddy Mercury és Montserrat Caballé duója.

Az előadás felvétele itt látható:

 

Miss Mandarin Montserrat Caballéként, az 1993-as bécsi transzvesztita show királynője lett:

rosenball_a_kiralyno.jpg

Montserrat Caballét a meleg férfiak is gyászolják Tovább
A jobboldali melegek és Miss Mandarin

A jobboldali melegek és Miss Mandarin

A nemzeti ünnep közeledtével, téma után kutakodva, a minap találtuk meg azt a felvételt, ahol Miss Mandarin, az ország egyik legismertebb transzvesztitája keresztény és jobboldali identitásáról vall. Sokan meglepődnek azon, hogy egy meleg ember hogyan lehet jobboldali, de bizony jó páran vannak olyanok, akiknél a jobboldali (nemzeti, keresztény-nemzeti) identitás összefér a melegségükkel. Hogy mikor melyiket titkolják, még mindig összetett kérdés.

Hallgassuk erről Miss Mandarint, akinek családtörténete idén májusban jelenik meg a Kossuth Kiadónál. A Pride Hónap alatt (június 7. - július 7.) pedig fővárosi és vidéki könyvbemutatókon találkozhattok vele!

 A teljes felvétel elérhető itt.

A nagyasszony írásából Kerekes "Pubi" József olvas fel egy részletet, a fiatal Mandarinnak Ludovikás katonatiszt apjával való kapcsolatáról:

 Viszlát nyár elején, a könyvbemutatókon! (Ezek pontos helyéről és idejéről blogunkon is hírt adunk majd)

A jobboldali melegek és Miss Mandarin Tovább
Az Előbújás Napjára

Az Előbújás Napjára

Pár éve kezdtünk el foglalkozni a civil kurázsi témájával. Mennyire vagyunk bátrak kiállni a másikért, ha bántalmazás éri? Van-e ehhez elég meggyőződésünk, tudunk-e mit kezdeni a bennünk lévő feszültséggel a helyzet láttán, valamint van-e ahhoz eszköztárunk, hogyan lépjünk fel hatékonyan?

A projekt keretében több kisebbséggel foglalkoztunk. Mivel október 11-én az Előbújás Napját ünnepeljük, beszélünk róla, ezért két, a melegséggel foglalkozó videónkat osztjuk meg.

Ebben a videóban Csík Csaba színész illetve két amatőr meleg srác játssza el a verbális bántalmazást. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire elfogadó a környezet, közbelép-e valaki:

Itt már iskolai anyagként használtuk az előző felvételt. Két drámapedagógusunk, Kövesi Györgyi és Márton Gábor Csaba középiskolás diákokkal próbált megoldásokat találni:

Projektünkről bővebben itt olvashat.

Kövesi Györgyi drámapedagógus, emberijogi tanár a Melegség és Megismerés program vezetője. Erről pedig itt talál részletes információkat.

 

A Civil Kurázsi 10 pontja legvégül:

Ön is tanúja lehet olyan veszélyes helyzetnek, melynek során megtámadnak, megsértenek vagy megfenyegetnek embereket. Nem könnyű ilyenkor helyesen cselekedni. Semmit sem tenni viszont súlyos hiba. Már kis dolgok is, mint például egy mobilhívás a rendőrségre vagy segítségkérés egy járókelőtől, nagy hatásúak lehetnek. A bátor viselkedés tíz tanácsát bárki használhatja anélkül, hogy önmagát veszélybe sodorná.

1. Legyen felkészült!

Képzeljen el egy olyan helyzetet, melyben egy embert molesztálnak, fenyegetnek vagy megtámadnak. (pl. A villamoson egy férfi molesztál egy lányt, ...)    Gondolja végig, mit érezne egy ilyen helyzetben.    Gondolja meg, mit tenne Ön egy ilyen helyzetben.

2. Őrizze meg a nyugalmát!

Összpontosítson arra, hogy azt tegye, amit korábban elhatározott!  Ne hagyja, hogy félelme vagy a düh érzése eltántorítsa!

3. Cselekedjen gyorsan!

Azonnal reagáljon, ne várjon mások segítségére. Minél tovább tétovázik, annál nehezebb lesz beavatkozni.

4. Hívjon segítséget!

A villamoson vagy a vonaton vegye elő mobilját és hívja a rendőrséget (Hívószám: 107) vagy húzza meg a vészféket!

A buszon riassza a buszsofőrt! Az utcán kiáltson hangosan! A legjobb, ha azt kiáltja: "Tűz van!", mert erre mindenki reagál.

5. Ébressze fel a figyelmet!

Szólítsa meg személyesen a többi jelenlévőt. Vonja be őket a felelősségteljes cselekvésbe: Pl. „Ön, abban a sárga dzsekiben, szóljon kérem a buszsofőrnek!”  Beszéljen hangosan és határozott hangon. Ez Önnek önbizalmat ad, másokat pedig arra bátorít, hogy ők is beavatkozzanak.

6. Bizonytalanítsa el, hozza zavarba a tettest!

Kiabáljon hangosan! Hívja fel magára a figyelmet!

7. Adjon támogatást az áldozatnak!

Nézzen az áldozat szemébe és ne vegye le róla a szemét. Ez csökkenti félelmét. Szólítsa meg az áldozatot: „Segítek Önnek!”

8. Kerülje az erőszakot!

Fölöslegesen ne hozza magát veszélybe.  Soha ne érintse meg a tettest, mert az attól gyorsan agresszívé válhat.  Ne használjon fegyvert, mert a helyzet ettől csak rosszabb lesz.

9. Ne provokálja a tettest!

Magázza a tettest, nehogy a többiek azt higgyék, hogy Ön esetleg ismeri őt.

Ne nézzen mereven a támadó szemébe, mert attól még agresszívabbá válhat.   Bírálja a viselkedését, de ne a személyét.  Ne hagyja, hogy Önt provokálják, maradjon nyugodt.

10. Hívja a rendőrséget!

Vezetékes vonalról és mobilról is a 107-es hívószámon érhetők el.  Nagyon figyeljen és jegyezze meg a tettesek arcát, ruházatát és menekülésük útvonalát.  Tegyen feljelentést a rendőrségen (személyesen, telefonon vagy az Interneten)  Vállalja a tanúskodást. Amennyiben a rendőrség nem akarja önt tanúként meghallgatni, forduljon a nyomtatott és elektronikus sajtó belpolitikai szerkesztőségeihez, valamint jogvédő civilszervezetekhez.

 Takács Mária

Az Előbújás Napjára Tovább
Bozsik Yvette transzvesztitát szerződtet

Bozsik Yvette transzvesztitát szerződtet

Miss Mandarin élete (2.rész)

Dr. Tölgyesy Zoltán alias Miss Mandarin az ország egyik leghíresebb transzvesztita művésze közel 400 oldalon írta meg élete történetét. Az alábbiakban első transzvesztita fellépéséről ír, valamint a videós részletekben Bozsik Yvette-tel felidézik egymásra találásukat, maradandó élményeiket közös munkájuk során...

Részlet az Én, Miss Mandarinból:

"Elkezdődtek a melegbuli transzvesztita műsorának próbái, a legnagyobb komolyságot feltételezve. Tibinek nagy, pödrött, fekete bajsza volt, nekem az akkori barátom kérésére szakállam. A ruhákat balatonfüredi butikunkból én hoztam. Tibi a próbák során állandóan azt produkálta, hogy elfelejti a szöveget, vagy lekésik – ezzel akart olcsó sikert elérni. A főpróbán halálosan összevesztünk, mert én a trükkjeit a színpadi fegyelem és komolyság nevében eléggé nehezményeztem. (Természetesen a bulin kiderült, hogy Tibinek teljességgel igaza volt.)

Elérkezett a nagy nap, mindannyian levágtuk arcszőrzetünket, már hetek óta szoknyában és tűsarkúban próbáltunk, de smink és haj még sosem volt rajtunk. A nagy nap délutánján megérkezett K. Feri, az Operaház sminkmestere. Semmi dolgunk nem volt, csak hátrahajtottuk a fejünket, Feri pedig folyamatos adomázás mellett dolgozott rajtunk. Majd a végén fejünkre helyezte a csodálatosan befésült, szőke operaházi parókát – az enyém Andor Éváé volt. Belenéztem a nagyszoba kovácsoltvas keretű tükrébe, és örökre elvesztem… Ugyanis a soha meg nem született ikertestvérem nézett rám vissza, aki nálam jóval szebb lehetett volna, ha megszületik. Addig nem túl sokra becsült szemeim nőként dévaj pillantásokat vetettek magamra és majdnem elcsábítottak…

Az este fergeteges sikert hozott, akkori barátom, Béni virágokat dobált be nekünk, és a házigazda, Rakiás Feri a gratulációnál azt mondta:

– Neked ezt folytatni kell!

– Miért? – kérdeztem álnaiv mosollyal.

– Hát nem hallottad, hogy mekkora sikered volt? Mindenki imád!

Bozsik Yvette felfedezi Miss Mandarint - részlet az Én, Miss Mandarin-ból

Ezt követően lassan beindult életemnek ez a – akkor még nagyon titkos – szakasza. Szilveszterre nagyobb bulit terveztünk, hosszabb műsorral. Pincés tapasztalataimat felhasználva és Tamás édesanyjának a svéd tévéből felvett kazettáit látva – amely az akkor híres After Dark egész estés transzvesztita-műsorait tartalmazta – elkezdtem újabb és újabb ötleteket szállítani a fellépőknek. Ehhez jött később Mary és Gordy, a német transzvesztita páros, amelynek tagjai egész estés műsorokkal-filmekkel szórakoztatták híveiket. Ezekből rögtön világossá vált, hogy a transzvesztita világ élesen két részre oszlik: Maryre és az After Dark sztárjaira, akik szépségükkel, hosszú lábukkal, remek sminkjükkel és pompás ruháikkal igyekeztek sikert aratni – valamint Gordyra és az After Dark kövér komikájára, akik pedig a humorukkal hódítottak. Én mindig erre az utóbbi hatáskeltésre törekedtem. Talán azért is, mert a szépségemben nem bíztam, nem tartottam elégségesnek a sikerhez.

Miss Mandarin lábait kritika éri a Bozsik Yvette rendezte Nine című produkcióban

Szilveszter után a Lenin körúti lakásom lett az egyre szaporodó fellépéseink próbahelye és később a színpada is. A nagyszobám szolgált nézőterül, színpadul pedig a hálószobámba vezető, duplaszárnyú ajtó és az elé valahonnan szerzett revüfüggöny. Nagy lelkesedéssel láttunk már a próbákhoz is.

Ekkor az előadások oszlopa lett Béni barátom is. Kis csapatunk már kibővült, hármunkon és Bénin kívül K. Lajossal és K. Gáborral, akik már a következő nőnapi műsorunkban felléptek, szilveszterre pedig csatlakozott hozzánk K. Gábor, K. Lajos, F. Péter és B. Zoli, akik komolyabb színpadi múlttal rendelkezve komoly erősítést jelentettek.

Az estjeink visszhangja elrepített minket a Hármashatár-hegyen lévő meleg villában lévő „Hegyiekhez”. Megnézve a műsorról készült videónkat felkértek a következő szilveszteren való részvételre. Ekkor együtt léptünk volna fel az általam már látott idősebb transzvesztita-csoporttal. A próbák során azonban az egyik önhitt nagy öreg azt mondta: mutassuk meg a számainkat, és ők majd kiválogatják az ocsúból a tiszta búzát. Ezen mélységesen megbántódva felálltunk és eltávoztunk. A Hegyiek azonban visszahívtak, és a szilveszteri műsort végül csak mi adtuk."

Az első részt itt olvashatják.

Miss Mandarin önéletrajza megjelentetéséhez kiadót keres!

Kapcsolat: civil.muvek@gmail.com

 

Bozsik Yvette transzvesztitát szerződtet Tovább
Én, Miss Mandarin - önéletrajz született (1.rész)

Én, Miss Mandarin - önéletrajz született (1.rész)

Én, Miss Mandarin – az egyik leghíresebb magyar transzvesztita életrajzi könyve

Katonatiszti család, jogászi karrier, végül a színpad reflektorfénye és a közönség szeretete jutott neki. Egy mondatba talán így zsúfolható bele Miss Mandarin, azaz Dr. Tölgyesy Zoltán élettörténete.

_mg_7868.jpg

Hiánypótló önéletrajzi írás született meg egy meleg férfi közel 70 évéről. Sőt sokkal többről! Családjának történetével izgalmasan írja le anyai és apai felmenőinek két világháború közti, majd II. világháborús drámai kalandjait. Azt, hogy egy jobboldali, polgári értékrendű közegben, hogy vált mássága a szeretet erejével elfogadhatóvá.

Előbb jogász lett, majd ruhatervező butikos. Ezalatt évtizedekig az éjszakai élet egyik meghatározó figurája, ikonja volt. Színésznek készült, tanulta is a mesterséget a Pinceszínházban, azonban épp a transzvesztita fellépései juttatták el Karinthy Márton és Bozsik Yvette révén a Karinthy és a Katona József Színházba.
Megírta élete legfontosabb férfi és női szerelmeit is, a gyerek utáni vágyát. Sokan az Éjjel-Nappal Budapest fodrászaként, Zalánként ismerik ezt a páratlan pályafutású művészt.

Miss Mandarin az alábbi videóban elmondja, miért is írta meg mindezeket:

RÉSZLET AZ "ÉN, MISS MANDARIN"- BÓL:

Pódium helyett visszataláltam a színpadra

"Egyik ottani látogatása alkalmával itt figyelt fel ránk Karinthy Márton, a Karinthy Színház igazgatója, és a hamarosan bemutatandó Kakukktojás című előadásához felkért minket a revübetétekre. Egy következő alkalommal ott ült a Tungsram-udvar első sorában Margitai Ági, Horváth Lajos Ottó, a hamvas, gyönyörű, fiatal Németh Kristóf, Cseke Péter, Sára Bernadett és mások, akik vörösre tapsolták a tenyerüket elragadtatásukban. Én nem sokkal azelőtt láttam a Fiúk a csapatból című darabot a színházunkban, ami rendkívüli módon tetszett, pazar alakításokat nyújtottak a srácok, különösen Széles László. Ezért még nagyobb megtiszteltetésnek éreztem a felkérést. Végül a darabba különböző számaink részletei kerültek be, Csepy és Lady Dömper is szerepelt egy-egy jelenettel. Mi többek között a Barcelonával tündököltünk itt is, de csak egy részlet erejéig. Én egyedül az I’m Always Love You című Whitney Houston-számot tátogtam, rendkívül nagy átéléssel. Ekkor voltam épp 40 éves. A premier örökre emlékezetes marad számomra, mert a színház két emeleti oldalpáholyában ült Tamás az új barátjával, a másik oldalon pedig Béni az akkori szerelmével. Én viszont teljesen magányos voltam. Ennek ellenére a Whitney-szám alatt sárgarózsaeső hullott a színpadra. Hazafelé a sikertől megittasulva magányosan cipeltem haza virágaimat – semmi sem lehet tökéletes." 

Andai Katalin színművész a fiatal Miss Mandarin Pinceszínházbéli kalandjait olvassa fel:

Folytatása következik! Addig is Miss Mandarin keresi könyvkiadóját. Kapcsolat: civil.muvek@gmail.com

 

 

Én, Miss Mandarin - önéletrajz született (1.rész) Tovább
Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni!

Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni!

Nyílt levél

Mi nem egyszerűen kormányváltást, hanem rendszerváltást akarunk. Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni, mert nem fog menni. Ha rendszerváltást akartok, nemcsak kormányváltást, ahhoz kellenek a nők is. Mi nőként nem fogjuk támogatni, hogy létrejöjjön egy olyan új politikai nemzedék, amely megint az asztal alá söpri a nőügyeket és szexistán viselkedik. Ha szükség van ránk, nőkre, akkor, kedves többségi férfiak, kapjátok össze magatokat, és kezdjetek el odafordulni, tisztelettel és szolidaritással viselkedni az általatok is leváltani akart kormányzat által elnyomott, megbélyegzett, kirekesztett kisebbségekkel.

dsc01418_1.jpg

A Labrisz Egyesület néhány tagja és szimpatizánsa a "civiltörvény" elleni tüntetésen.

Kedves demonstráció-szervezők, demonstrálók, a jelenlegi hatalmi rendszerrel és annak képviselőivel elégedetlenek!

Mi is úgy gondoljuk, van egy közös ügyünk. Közös ügynek gondoljuk, hogy a jelenlegi erőszakos, elnyomó, diktatórikus, kirekesztő, megbélyegző, jogtipró, gyűlölködő és mérhetetlenül korrupt kormányzatot leváltsuk. Civil szervezetként eddig is ezt a rendszert próbáltuk megváltoztatni, és ezután is erre törekszünk, bármilyen szűkösek is erre az erőforrásaink. Készültünk a 19-ei tüntetésre is. Azon túl, hogy egyetértünk a szervezők összes követelésével, közvetlenül érint minket az orosz mintára hozott „civiltörvény”, valamint a zsigereinkben érezzük a fájdalmat és rémületet a csecsenföldi meleg férfiak meghurcolásáért, bezárásáért, agyonveréséért. Emiatt még az általunk is vállalhatatlannak és irrelevánsnak tartott Puzsér Róbert felszólalása ellenére is kivonultunk volna testületileg a demonstrációra. Mert van közös ügyünk. De az esemény oldalán a szervezők állásfoglalása és az Antoni Ritát, a Nőkért Egyesület vezetőjét támadó kommentek miatt meggondoltuk magunkat, és ebben a nyílt levélben szeretnénk jelezni, hogy elegünk van ebből a kommunikációból! Időközben az időjárás sajnos elmosta a demonstrációt, viszont így kaptatok egy esélyt, hogy a következő alkalom megszervezésénél figyelembe vegyétek a szempontjainkat.

Döbbenettel olvassuk az orbáni és szélsőjobbos (ami ugyebár gyakorlatilag ugyanaz) retorikára hajazó megjegyzéseket, amelyek – rendkívül agresszívan – nőtársainkat és a magyar nőmozgalmat támadják. Kikérjük magunknak ezt a hangnemet! „Parányi komment-hadosztály”? Az olyan, mint a „törpe kisebbség”, nem? A szélsőjobbos hírportálok visszatérő frázisa, amely az alkalomtól függően vonatkozik zsidókra, bolsikra, libsikre, libsibolsikra, bárkire, aki hangosan tiltakozik a kirekesztő, gyűlölködő nézeteik ellen. Amúgy meg, ha nem tudnátok, demokráciákban, akármilyen kicsi is egy kisebbség, meg szokás hallgatni őket, de nem azért, hogy utána a földbe legyenek döngölve, hogy lehetőleg soha többet ne tudjanak megszólalni. Aztán, „egyéni sértettségnek” nevezni társadalmi kérdésekkel kapcsolatos nézeteket? Mi van?!? És ki az, aki olyan vehemensen megmondja Antoni Ritának, hogy mit akarnak A magyar nők (kivéve persze egy „törpe kisebbséget”)? És ő honnan tudja, mit akarnak A magyar nők? Nőként nem kérünk ebből az arroganciából! Elég volt!

dsc01412.jpg

És lebolsevikozni, lekommunistázni, lemoszkvázni valakit, aki kifejti a nemtetszését, és közben azzal vádolni, hogy a nemtetszésével bomlasztja az egységes ügyet? És mindezt olyan hangnemben, amelyből egyértelmű, hogy pont az illető bolsevikozó nem tűri az övétől eltérő véleményekkel szembesítést? Majd pedig önkritikára szólítja fel a lebolsevikozott személyt, vagyis arra, hogy revideálja a neki nem tetsző véleményét? Ezt a miniszterelnökünktől tanulta a kedves kommentelő? Vagy netán még a pártállami „önkritika-gyakorlás” halvány emléke él benne? És azt a fogást is jól ismerjük a jelenlegi kormányzati kommunikációból, amikor megvádolják az őket kritizálókat valamivel, amit pont ők csinálnak. Ha ezt a mintát követitek, miben különböztök azoktól, akik ellen közösen kiállnuk?

Mi azt gondoljuk, hogy mindenkire szükség van, akinek nem tetszik a rendszer. Mihez is? A kormányváltáshoz? Nem, nekünk az kevés. Mi rendszerváltást akarunk. Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni, mert nem fog menni. Ha rendszerváltást akartok, nemcsak kormányváltást, ahhoz kellenek a nők is, és kell az a szemléletváltás, amelyben mindenki, minden döntéshozó, intézményvezető, cégvezető foglalkozik nőügyekkel. Ha nő, ha férfi. És azért az legyen világos, hogy nagy többségben nem a hagyományos nemi szerepeket önként vagy társadalmi nyomásból felvett, otthon dolgozó, háromgyerekes anyukák fognak kivonulni veletek az utcára, hanem azok a nők, akik kritikusak a rendszerrel szemben. És ez a nőket elnyomó rendszer kritikáját is magában foglalja. Mi nőként nem fogjuk támogatni, hogy létrejöjjön egy olyan új politikai nemzedék, amely megint az asztal alá söpri a nőügyeket és szexistán viselkedik. Ha rendszerváltást akartok, akkor ebben is váltás kell. És a váltás ott kezdődik, hogy ha pl. egy feminista kifejezi a nemtetszését egy demonstráción felszólaló személy korábban nőket (és nem mellesleg LMBT embereket) sértő megnyilvánulásai miatt, akkor nem a verbális erőszak teljes eszköztárát felvonultatva, fröcsögve a földbe döngöljük, hanem tisztelettel meghallgatjuk, elgondolkodunk az általa felvetett szempontokon, ha nem értjük, esetleg megkérdezünk más érintett nőket is a kérdésről és ha nem értünk velük egyet, akkor kulturáltan vitatkozunk velük. Elvárjuk ezt a fajta erőszakmentes kommunikációt mindenkitől, aki rendszert akar váltani. Mert csak így tudunk együttműködni. Az arrogancia, amivel a többségi megmondja a kisebbséginek, hogy ő mint kisebbségi mit tekintsen sértőnek és mit ne, nem működik. Ezt mi, mint kisebbségi nők, nagyon jól tudjuk, és köszönjük szépen, nem kérünk többet belőle!

Mi ott voltunk eddig minden tüntetésen, és a továbbiakon is ott leszünk, de csak akkor, ha tényleg van közös ügyünk. Ha van közös ügyünk, akkor legyen egy közös minimum, amit közösen határozunk meg, és amibe a tiszteletteljes, erőszakmentes kommunikáció is beletartozik. Ha szükség van ránk, nőkre, akkor, kedves többségi férfiak, kapjátok össze magatokat, és kezdjetek el odafordulni, tisztelettel és szolidaritással viselkedni az általatok is leváltani akart kormányzat által elnyomott, megbélyegzett, kirekesztett kisebbségekkel. Akik közé, a velük szemben gyakorolt bánásmód miatt, a nők is tartoznak. Mert nekünk lehet, hogy még nálatok is jobban elegünk van!

Labrisz Leszbikus Egyesület

  1. április 18.

 

Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni! Tovább
Meleg Férfiak Karácsonyra

Meleg Férfiak Karácsonyra

Megjelenik karácsonyra DVD-n a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák! Másfél évvel a film bemutatása, külföldi fesztiválkörútja után, 500 példányban, kimaradt jelenetekkel, Erdélyi Tea standfotóival adjuk ki a szocializmus meleg világáról szóló, 97 perces filmet.
A DVD-t a szereplők és alkotók 21-én, szerdán este 7-től 9-ig mutatják be a Why Not kávézóban.

A Meleg Férfiak Hideg Diktatúrákat 2016-ban a jakartai World Documentary Awards-on Golden Award-dal, a kolozsvári LMBT Filmfesztiválon közönségdíjjal jutalmazták.

A film fesztiválkörútja:

Hazai vetítések:
Budapest Pride hét 
(Budapest, Pécs, Szeged, Győr, Szombathely 2015. július)
 
Szigetfesztivál
(Budapest, 2015. augusztus)
 
12. VERZIO Nemzetközi Emberijogi Dokumentumfilm Fesztivál 
(Budapest, 2015. november 11.)
 
4. LMBT Történeti Hónap 
(Budapest, 2016. február 24.)
 
2. Magyar Filmhét 
(Budapest, 2016. március 5.)


Nemzetközi vetítések:
4th Hungarian Film in San Francisco Film Festival, San Francisco 
(San Francisco, USA, November 14, 2015.)
 
World Documentary Awards, Jakarta
(Indonesia, Jakarta, January 18, 2016. Prize: Golden Award)  
 
11th SEEFest South East European Film Festival Los Angeles
(Los Angeles, USA, April 28, 2016.)
 
Buzz Cee International Film Festival
(Buzau, Romania, May 5, 2016.)
 
Wales International Doc Fest
(Blackwood, Wales, UK, May 12, 2016.)
 
Movi(e) Activism
(Kragujevac, Serbia, August 5, 2016.)

Biting Docs
(Sofia, Bulgaria, October 12, 2016.)

Louisville International Festival of Film
(Louisville, Kentucky, USA, October 13, 2016.)

Serilefilmulugay, LGBT Filmfestival
(Kolozsvár, Romania, November 14., 2016.)

Ro Q Doc, LGBT Filmfestival Bucarest
(Bucarest, Romania, November 17., 2016.)

Merlinka, LMBT Film Festival
(Belgrad, Serbia, December 13., 2016.)

Meleg Férfiak Karácsonyra Tovább
Leszbikus eszkimóktól a leszbikus kisállatokig

Leszbikus eszkimóktól a leszbikus kisállatokig

1+1 nő. Anya és lánya? Mester és tanítvány? Elvtársnők? Barátok? Szeretők? Kollégák? Ellenfelek? Teniszpartnerek? Vagy csak úgy: partnerek? Nem számít. Idén immár 11. alkalommal: LIFT Fesztivál!

Ezúttal pénteken és szombaton délután a Ferencvárosi Művházban. A fesztivált Bán Zsófia, a kortárs irodalom és kultúraelmélet fontos alakja nyitja meg. Zenél a magyar k.d. lang, Barna Margit. A megnyitó, ahogy mindig, titkot is rejt: ki kapja az idei LIFT-díjat? Egy plusz egy nő, vagy csak egy? A megnyitó után LMBT inuitokkal kalandozunk az Északi Sarkvidéken. A szombati műsor koradélutántól estig, két sávon fut. Az egyiken minden, amitől egy fesztivál cuki lehet: gyerek, kisállat, női titkok Pandora szelencéjében (természetesen kinyitjuk). Ígérjük, hogy csöppet sem leszünk cukik. A másik sávon közélet és magánélet, irodalom és művészet – regényes és képregényes workshopok, német és szlovén vendég workshoptartókkal.

Lesz még tánctanulás és tánczene: női parti, az ifjabbaknak akár csajbuli. Idén ismét a Müsziben, szombat este 10-től, igazi házibuli hangulat, szűk háromszázas baráti körben!

Vasárnap pedig találkozunk a Közkincs Könyvtárban! Háromtól várunk, hogy oszd az észt, hogyan csinálhatnánk jobban, vagy csak számolj be a LIFT élményekről, találkozz a régi haverokkal, új ismerősökkel, közben igyál egy teát, és lazíts egyet velünk a Fesztivál végeztével, a munkahét előtt!

Tarts velünk idén is (és hozz magaddal még egy nőt)!

A 3 napos Leszbikus Identitások Fesztiváljának programja, angolul és magyarul itt elérhető.

A Szervezők

Leszbikus eszkimóktól a leszbikus kisállatokig Tovább
süti beállítások módosítása