Meleg Férfiak

Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni!

Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni!

Nyílt levél

Mi nem egyszerűen kormányváltást, hanem rendszerváltást akarunk. Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni, mert nem fog menni. Ha rendszerváltást akartok, nemcsak kormányváltást, ahhoz kellenek a nők is. Mi nőként nem fogjuk támogatni, hogy létrejöjjön egy olyan új politikai nemzedék, amely megint az asztal alá söpri a nőügyeket és szexistán viselkedik. Ha szükség van ránk, nőkre, akkor, kedves többségi férfiak, kapjátok össze magatokat, és kezdjetek el odafordulni, tisztelettel és szolidaritással viselkedni az általatok is leváltani akart kormányzat által elnyomott, megbélyegzett, kirekesztett kisebbségekkel.

dsc01418_1.jpg

A Labrisz Egyesület néhány tagja és szimpatizánsa a "civiltörvény" elleni tüntetésen.

Kedves demonstráció-szervezők, demonstrálók, a jelenlegi hatalmi rendszerrel és annak képviselőivel elégedetlenek!

Mi is úgy gondoljuk, van egy közös ügyünk. Közös ügynek gondoljuk, hogy a jelenlegi erőszakos, elnyomó, diktatórikus, kirekesztő, megbélyegző, jogtipró, gyűlölködő és mérhetetlenül korrupt kormányzatot leváltsuk. Civil szervezetként eddig is ezt a rendszert próbáltuk megváltoztatni, és ezután is erre törekszünk, bármilyen szűkösek is erre az erőforrásaink. Készültünk a 19-ei tüntetésre is. Azon túl, hogy egyetértünk a szervezők összes követelésével, közvetlenül érint minket az orosz mintára hozott „civiltörvény”, valamint a zsigereinkben érezzük a fájdalmat és rémületet a csecsenföldi meleg férfiak meghurcolásáért, bezárásáért, agyonveréséért. Emiatt még az általunk is vállalhatatlannak és irrelevánsnak tartott Puzsér Róbert felszólalása ellenére is kivonultunk volna testületileg a demonstrációra. Mert van közös ügyünk. De az esemény oldalán a szervezők állásfoglalása és az Antoni Ritát, a Nőkért Egyesület vezetőjét támadó kommentek miatt meggondoltuk magunkat, és ebben a nyílt levélben szeretnénk jelezni, hogy elegünk van ebből a kommunikációból! Időközben az időjárás sajnos elmosta a demonstrációt, viszont így kaptatok egy esélyt, hogy a következő alkalom megszervezésénél figyelembe vegyétek a szempontjainkat.

Döbbenettel olvassuk az orbáni és szélsőjobbos (ami ugyebár gyakorlatilag ugyanaz) retorikára hajazó megjegyzéseket, amelyek – rendkívül agresszívan – nőtársainkat és a magyar nőmozgalmat támadják. Kikérjük magunknak ezt a hangnemet! „Parányi komment-hadosztály”? Az olyan, mint a „törpe kisebbség”, nem? A szélsőjobbos hírportálok visszatérő frázisa, amely az alkalomtól függően vonatkozik zsidókra, bolsikra, libsikre, libsibolsikra, bárkire, aki hangosan tiltakozik a kirekesztő, gyűlölködő nézeteik ellen. Amúgy meg, ha nem tudnátok, demokráciákban, akármilyen kicsi is egy kisebbség, meg szokás hallgatni őket, de nem azért, hogy utána a földbe legyenek döngölve, hogy lehetőleg soha többet ne tudjanak megszólalni. Aztán, „egyéni sértettségnek” nevezni társadalmi kérdésekkel kapcsolatos nézeteket? Mi van?!? És ki az, aki olyan vehemensen megmondja Antoni Ritának, hogy mit akarnak A magyar nők (kivéve persze egy „törpe kisebbséget”)? És ő honnan tudja, mit akarnak A magyar nők? Nőként nem kérünk ebből az arroganciából! Elég volt!

dsc01412.jpg

És lebolsevikozni, lekommunistázni, lemoszkvázni valakit, aki kifejti a nemtetszését, és közben azzal vádolni, hogy a nemtetszésével bomlasztja az egységes ügyet? És mindezt olyan hangnemben, amelyből egyértelmű, hogy pont az illető bolsevikozó nem tűri az övétől eltérő véleményekkel szembesítést? Majd pedig önkritikára szólítja fel a lebolsevikozott személyt, vagyis arra, hogy revideálja a neki nem tetsző véleményét? Ezt a miniszterelnökünktől tanulta a kedves kommentelő? Vagy netán még a pártállami „önkritika-gyakorlás” halvány emléke él benne? És azt a fogást is jól ismerjük a jelenlegi kormányzati kommunikációból, amikor megvádolják az őket kritizálókat valamivel, amit pont ők csinálnak. Ha ezt a mintát követitek, miben különböztök azoktól, akik ellen közösen kiállnuk?

Mi azt gondoljuk, hogy mindenkire szükség van, akinek nem tetszik a rendszer. Mihez is? A kormányváltáshoz? Nem, nekünk az kevés. Mi rendszerváltást akarunk. Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni, mert nem fog menni. Ha rendszerváltást akartok, nemcsak kormányváltást, ahhoz kellenek a nők is, és kell az a szemléletváltás, amelyben mindenki, minden döntéshozó, intézményvezető, cégvezető foglalkozik nőügyekkel. Ha nő, ha férfi. És azért az legyen világos, hogy nagy többségben nem a hagyományos nemi szerepeket önként vagy társadalmi nyomásból felvett, otthon dolgozó, háromgyerekes anyukák fognak kivonulni veletek az utcára, hanem azok a nők, akik kritikusak a rendszerrel szemben. És ez a nőket elnyomó rendszer kritikáját is magában foglalja. Mi nőként nem fogjuk támogatni, hogy létrejöjjön egy olyan új politikai nemzedék, amely megint az asztal alá söpri a nőügyeket és szexistán viselkedik. Ha rendszerváltást akartok, akkor ebben is váltás kell. És a váltás ott kezdődik, hogy ha pl. egy feminista kifejezi a nemtetszését egy demonstráción felszólaló személy korábban nőket (és nem mellesleg LMBT embereket) sértő megnyilvánulásai miatt, akkor nem a verbális erőszak teljes eszköztárát felvonultatva, fröcsögve a földbe döngöljük, hanem tisztelettel meghallgatjuk, elgondolkodunk az általa felvetett szempontokon, ha nem értjük, esetleg megkérdezünk más érintett nőket is a kérdésről és ha nem értünk velük egyet, akkor kulturáltan vitatkozunk velük. Elvárjuk ezt a fajta erőszakmentes kommunikációt mindenkitől, aki rendszert akar váltani. Mert csak így tudunk együttműködni. Az arrogancia, amivel a többségi megmondja a kisebbséginek, hogy ő mint kisebbségi mit tekintsen sértőnek és mit ne, nem működik. Ezt mi, mint kisebbségi nők, nagyon jól tudjuk, és köszönjük szépen, nem kérünk többet belőle!

Mi ott voltunk eddig minden tüntetésen, és a továbbiakon is ott leszünk, de csak akkor, ha tényleg van közös ügyünk. Ha van közös ügyünk, akkor legyen egy közös minimum, amit közösen határozunk meg, és amibe a tiszteletteljes, erőszakmentes kommunikáció is beletartozik. Ha szükség van ránk, nőkre, akkor, kedves többségi férfiak, kapjátok össze magatokat, és kezdjetek el odafordulni, tisztelettel és szolidaritással viselkedni az általatok is leváltani akart kormányzat által elnyomott, megbélyegzett, kirekesztett kisebbségekkel. Akik közé, a velük szemben gyakorolt bánásmód miatt, a nők is tartoznak. Mert nekünk lehet, hogy még nálatok is jobban elegünk van!

Labrisz Leszbikus Egyesület

  1. április 18.

 

Ne akarjatok nők nélkül forradalmat csinálni! Tovább
Meleg Férfiak Karácsonyra

Meleg Férfiak Karácsonyra

Megjelenik karácsonyra DVD-n a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák! Másfél évvel a film bemutatása, külföldi fesztiválkörútja után, 500 példányban, kimaradt jelenetekkel, Erdélyi Tea standfotóival adjuk ki a szocializmus meleg világáról szóló, 97 perces filmet.
A DVD-t a szereplők és alkotók 21-én, szerdán este 7-től 9-ig mutatják be a Why Not kávézóban.

A Meleg Férfiak Hideg Diktatúrákat 2016-ban a jakartai World Documentary Awards-on Golden Award-dal, a kolozsvári LMBT Filmfesztiválon közönségdíjjal jutalmazták.

A film fesztiválkörútja:

Hazai vetítések:
Budapest Pride hét 
(Budapest, Pécs, Szeged, Győr, Szombathely 2015. július)
 
Szigetfesztivál
(Budapest, 2015. augusztus)
 
12. VERZIO Nemzetközi Emberijogi Dokumentumfilm Fesztivál 
(Budapest, 2015. november 11.)
 
4. LMBT Történeti Hónap 
(Budapest, 2016. február 24.)
 
2. Magyar Filmhét 
(Budapest, 2016. március 5.)


Nemzetközi vetítések:
4th Hungarian Film in San Francisco Film Festival, San Francisco 
(San Francisco, USA, November 14, 2015.)
 
World Documentary Awards, Jakarta
(Indonesia, Jakarta, January 18, 2016. Prize: Golden Award)  
 
11th SEEFest South East European Film Festival Los Angeles
(Los Angeles, USA, April 28, 2016.)
 
Buzz Cee International Film Festival
(Buzau, Romania, May 5, 2016.)
 
Wales International Doc Fest
(Blackwood, Wales, UK, May 12, 2016.)
 
Movi(e) Activism
(Kragujevac, Serbia, August 5, 2016.)

Biting Docs
(Sofia, Bulgaria, October 12, 2016.)

Louisville International Festival of Film
(Louisville, Kentucky, USA, October 13, 2016.)

Serilefilmulugay, LGBT Filmfestival
(Kolozsvár, Romania, November 14., 2016.)

Ro Q Doc, LGBT Filmfestival Bucarest
(Bucarest, Romania, November 17., 2016.)

Merlinka, LMBT Film Festival
(Belgrad, Serbia, December 13., 2016.)

Meleg Férfiak Karácsonyra Tovább
Leszbikus eszkimóktól a leszbikus kisállatokig

Leszbikus eszkimóktól a leszbikus kisállatokig

1+1 nő. Anya és lánya? Mester és tanítvány? Elvtársnők? Barátok? Szeretők? Kollégák? Ellenfelek? Teniszpartnerek? Vagy csak úgy: partnerek? Nem számít. Idén immár 11. alkalommal: LIFT Fesztivál!

Ezúttal pénteken és szombaton délután a Ferencvárosi Művházban. A fesztivált Bán Zsófia, a kortárs irodalom és kultúraelmélet fontos alakja nyitja meg. Zenél a magyar k.d. lang, Barna Margit. A megnyitó, ahogy mindig, titkot is rejt: ki kapja az idei LIFT-díjat? Egy plusz egy nő, vagy csak egy? A megnyitó után LMBT inuitokkal kalandozunk az Északi Sarkvidéken. A szombati műsor koradélutántól estig, két sávon fut. Az egyiken minden, amitől egy fesztivál cuki lehet: gyerek, kisállat, női titkok Pandora szelencéjében (természetesen kinyitjuk). Ígérjük, hogy csöppet sem leszünk cukik. A másik sávon közélet és magánélet, irodalom és művészet – regényes és képregényes workshopok, német és szlovén vendég workshoptartókkal.

Lesz még tánctanulás és tánczene: női parti, az ifjabbaknak akár csajbuli. Idén ismét a Müsziben, szombat este 10-től, igazi házibuli hangulat, szűk háromszázas baráti körben!

Vasárnap pedig találkozunk a Közkincs Könyvtárban! Háromtól várunk, hogy oszd az észt, hogyan csinálhatnánk jobban, vagy csak számolj be a LIFT élményekről, találkozz a régi haverokkal, új ismerősökkel, közben igyál egy teát, és lazíts egyet velünk a Fesztivál végeztével, a munkahét előtt!

Tarts velünk idén is (és hozz magaddal még egy nőt)!

A 3 napos Leszbikus Identitások Fesztiváljának programja, angolul és magyarul itt elérhető.

A Szervezők

Leszbikus eszkimóktól a leszbikus kisállatokig Tovább
Először szólaltak fel magyar, leszbikus anyák

Először szólaltak fel magyar, leszbikus anyák

Magyarországon szeptember 2-án történt meg először, hogy leszbikus anyák nyíltan vállalták magukat és felszólaltak a Családokat a szivárvány minden színében! elnevezésű  tüntetésen. Velük együtt voltak dühösek meleg apák, jogvédők, LMBT, gyermek- és nővédő civil szervezetek, örökbefogadó anyák. Kiálltak azért a pécsi családért, mely azért nem jöhetett létre, mert az örökbefogadásra jelentkező szülő vállalta leszbikusságát. Ezzel nem csak őket alázta meg és lehetetlenítette el a hatalom, de azt a roma kislányt is, aki az örökbefogadással biztonságos és szerető családba kerülhetett volna.

A tiltakozást a Labrisz Leszbikus Egyesület szervezte, tiltakozó nyilatkozatukat átadták az EMMI képviselőjének.

Az tüntetésen felszólaltak: Rédai Dorottya (Labrisz Egyesület), Erdélyi Tea szociológus, anya (Labrisz Egyesület), Csekő Csilla anya, Peksa Kamilla anya és Budapest Pride szervező, Tóth Krisztina költő. Herczog Mária szociológus állásfoglalását Gyárfás Anikó (Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület), a pécsi örökbefogadási ügyben érintett Molnár Adrienn levelét Szűcs Teri olvasta fel.

A beszédek külön-külön, teljes hosszukban is megnézhetőek a Labrisz oldalán.

tm

 

 

Először szólaltak fel magyar, leszbikus anyák Tovább
Melegházasság

Melegházasság

EGY HÁNYATTATOTT SORSÚ INTÉZMÉNY: BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLAT MAGYARORSZÁGON

Alig egy hónapja a kormány kísérletet tett arra, hogy egy törvényjavaslat módosítással a bejegyzett élettársi kapcsolatot, amit csak a melegek köthetnek házasság helyett, kisemmizze. Ekkor határoztuk el, hogy filmet forgatunk bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, vagy ezt megkötni tervező LMBTQ emberekkel.

TÖBB MINT EGY KAPCSOLAT

rendező: Takács Mária

A legtöbben hallottak már róla, mégis kevesen tudják: mi is pontosan a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye. Az elmúlt évek politikai csatározásai sokakban azt a képzetet keltették, mintha a jogintézmény megszűnt volna, vagy a bejegyzett élettársak jogai csorbultak volna, és bár erre valóban voltak kísérletek, a bejegyzett élettársak helyzete a jogintézmény 2009-es bevezetése óta érdemben semmit sem változott.

Először is fontos leszögezni: bejegyzett élettársi kapcsolatot csak azonos nemű párok létesíthetnek, miután az Alkotmánybíróság kimondta: a különnemű párok esetén egy ilyen – a házassághoz nagyon hasonló jogintézmény – a házasság megkettőzését jelentené, ami alkotmányellenes. Ami pedig a jogokat illeti: a névviselés és a gyermekvállalás kivételével a bejegyzett élettársakra ugyanazok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak, mint a házastársakra: vagyis a bejegyzett élettársak ugyanúgy kötelesek párjukat eltartani, ugyanúgy örökölnek párjuk után, ugyanazok az adókedvezmények vonatkoznak rájuk, és ugyanúgy jogosultak a különböző családtámogatásokra, mint a házastársak.

Ez ellentmondani látszik a kormánypártok hagyományos családképet középpontba állító ideológiájának. És valóban: a törvényjavaslat vitája során az akkor ellenzékben lévő FIDESZ és KDNP vehemensen tiltakoztak a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése ellen, utóbbi kétszer is az Alkotmánybírósághoz is fordult, ám mindkétszer alul maradt. Az AB először 2008-ban mondta ki, hogy a házassághoz hasonló családjogi intézményre az azonos nemű pároknak az Alkotmányból levezethető joga van; 2010-ben pedig hogy a bevezetett jogintézmény mindenben megfelel az alkotmányos követelményeknek.

A 2010-ben kormányra került pártok azóta kettős beszédet folytatnak: a hazai közönségnek a hagyományos családformák fontosságát hangsúlyozzák (és ezt a családvédelmi törvényben, illetve annak alkotmánybírósági megsemmisítését követően az Alaptörvényben is rögzítették); nemzetközi színtéren ugyanakkor büszkén emlegetik az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának létezését, és úgy érvelnek: az Alaptörvény azonos nemű párokat és különnemű élettársakat kizáró családfogalma egy jogi következmények nélküli üres kinyilatkoztatás.

A film befejezéséhez semmilyen forrás nem áll rendelkezésünkre.

Ha fontosnak találja ügyünket, a film további forgatását itt tudja támogatni:

Civil Művek Közművelődési Egyesület

11708001-20555715-00000000​

Ezt a 2009 óta fennálló status quo-t rúgta volna fel a kormány a májusban a költségvetési salátatörvénybe rejtett módosítása, amely egy betű megváltoztatásával üresítette volna ki a bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézményét. A kormány végül a módosítástól elállt, de hogy a döntés végleges vagy néhány hónap múlva újra előveszik, egyelőre nem tiszta.

A politikai viták ellenére a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye él és virul, és bár továbbra sem jellemző, hogy az azonos nemű párok tömegesen járulnánk az anyakönyvvezetők elé, a tavalyi évben 50%-kal nőtt az új bejegyzett élettársi kapcsolat létesítések száma.

A szöveget írta: Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője

Melegházasság Tovább
Nyerj jegyet a Filmhét vetítésére!

Nyerj jegyet a Filmhét vetítésére!

Játssz velünk, nyerj jegyet a 2. Magyar Filmhét vetítésére a MOM Parkba, a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrákra!

dsc_0103.JPG

                                                                                                        Fotó: Erdélyi Tea

3 kérdésre kell válaszolnod, ezeket megírni a civil.muvek@gmail.com email címre. Az első 5 helyesen válaszoló 1 db mozijegyet nyer. A válaszokat a beérkezés sorrendjében bíráljuk el.

1. Mikor készült a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák című film?

2. Mi a címe a rendező hasonló témával foglalkozó, előző dokumentumfilmjének?

3. Nevezz meg egy ismert magyar és egy ismert külföldi meleg embert (színészt, politikust, aktivistát stb.)!

A vetítés helye és ideje: MOM Park 5-ös terem, március 5. szombat, 17.10h

A válaszokat péntek éjfélig várjuk!

Nyerj jegyet a Filmhét vetítésére! Tovább
Kockás inges leszbikusok is szolidarítanak a tanárokkal

Kockás inges leszbikusok is szolidarítanak a tanárokkal

Megannyi kockás inges tanárnő sok képen. Hasonlóan néznek ki, mint a leszbikus történelem 60-as, 70-es éveiben, a fiús csajok, kockás inges butchok. Dobog a szívünk, büszkék vagyunk!

Nekünk, magyar leszbikusoknak, érdekesen kifordított, de hasonlóan elviselhetetlen az egész magyar oktatási és politikai helyzet. Kirekesztett kisebbségként mi is megszólítva éreztük magunkat. "Hagyományápoló", kockás inges leszbikus butch-nak öltözve, egyetértve a tanárok küzdelmeivel, mi is szolidarítunk ezzel a képpel:

formatfactorydsc_0233_copy_anna_jobb_oldalon.jpg

a fiatalabb (sulit épp elvégzettek) korosztályból  ők is:

fiatal_leszbikusok.jpg

a középkorú, tanáripályaelhagyó (vajonmér') korosztályból ők is:

20160219_214025_resized.jpg

Fotók: Szabó Judit Erzsébet

Összeállítás: Labrisz Leszbikus Egyesület kockás inges műhelye

Kockás inges leszbikusok is szolidarítanak a tanárokkal Tovább
Béla vagyok, meddig érsz rá?

Béla vagyok, meddig érsz rá?

Még 2015. júliusában mutattuk be a Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák című interjúkötetet az Uránia Filmszínházban, Pesten. Jordán Tamás színművész nem csak felolvasott a riportokból, mesélt és kérdezett is. A megjelent interjúalanyok pedig válaszoltak.

Béla vagyok, meddig érsz rá? Tovább
Amerikás magyar

Amerikás magyar

Fegyver nélkül szolgált a vasfüggöny mellett, évekkel később disszidált, Amerikában táncolt és vendéglátózott, apja temetésére "hontalan" útlevéllel jött haza.
Videós interjú Molnár Tiborral, a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák című könyvünk egyik szereplőjével.

A Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák című könyv megvásárolható az Írók Boltjában, Pesten; a Bagolyfészek Antikváriumban, Pécsett ill. megrendelhető a bookline-on.

 

Amerikás magyar Tovább
Hajléktalan, nem egy Alain Delon

Hajléktalan, nem egy Alain Delon

A magyar tánczenei élet kiváló ismerője, számos énekesnőnek barátja. A szórakoztató iparban kezdte, sokáig postásként is dolgozott, most hajléktalan. Kari egész életében rejtőzködött, jelenleg civil önkéntesként kezdi megtalálni saját közegét. Videóinterjú archívumunkban Kulcsár Károlyt mutatjuk be.

Az interjú szerkesztett változata a Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák című könyvben olvasható. Kapható az Írók Boltjában, Budapesten valamint Pécsett a Bagolyfészek Antikváriumban, Szegeden a Grand Caféban, online a bookline-on.

 

Hajléktalan, nem egy Alain Delon Tovább